2021-11-03 Meierijstad viert Fairtrade Week

Van 30 oktober tot en met 7 november staat Nederland weer in het teken van de Fairtrade Week.  In Nederland werkt een kwart van alle gemeenten aan het behalen dan wel behouden van de titel Fairtrade Gemeente. Tot die laatste groep hoort ook Meierijstad. In deze Fairtrade Week zetten veel supermarkten hun fairtrade producten in het zonnetje. En zou een fairtrade product in de aanbieding zijn, dan gaat dit niet ten koste van het inkomen van de boer of de arbeider.
 
Thee in de kijker
 
Nederlanders drinken gemiddeld 100 liter thee per jaar. Dat is een bad vol! Wereldwijd zijn meer dan 100 thee-coöperaties of -plantages aangesloten bij Fairtrade. Fairtrade-gecertificeerde thee komt met name uit India, China, Sri Lanka maar vooral uit Kenia (74 %). In deze coöperaties en op deze plantages werken in totaal 390.000 mensen. Thee wordt bijna altijd met de hand door vrouwen geplukt. Op de basisprijs ontvangen de producenten nog $ 0,50 extra premie per kg thee. Die premie mogen zij in onderling overleg besteden aan opleiding of aan de verbetering van hun bedrijf. De keuzes waar wij dagelijks in de supermarkt voor staan, geven ons telkens weer de kans om te kiezen voor een eerlijker wereld. Met een kopje fairtrade thee maakt u al verschil.
 
Nieuwe Fairtrade-deelnemers gezocht
 
Op de Fairtrade-deelnemerslijst prijken inmiddels de nieuwe namen Chapeau (voorheen Downies en Brownies) en catering La Casserole in Henkenshage. Op de MVO-lijst is nieuw: Tuincentrum Brekelmans. Om de titel Fairtrade Gemeente te kunnen behouden is de werkgroep op zoek naar nieuwe Fairtrade-deelnemers. Om Fairtrade-deelnemer te kunnen zijn moeten organisaties of bedrijven fairtrade koffie en thee schenken. Meer informatie vind u via fairtradegemeentemeierijstad@gmail.com of op fairtradegemeenten.nl.
 
Nieuwe vrijwilligers gevraagd
 
De werkgroep Fairtrade Meierijstad is op zoek naar personen die Fairtrade een warm hart toedragen en wat tijd willen besteden aan het mee uitdragen van de Fairtrade gedachte. Taken zoals bezoeken van scholen en bedrijven, meehelpen aan Fairtrade-activiteiten, (digitale) berichtgeving, worden in onderling overleg verdeeld. Meer informatie via fairtradegemeentemeierijstad@gmail.com
 
Cookie instellingen